woensdag, mei 12, 2010

Jazz Begeleiden en Walking Bass voor Dummies

Walking Bass voor Dummies

Zowel voor bassisten als voor gitaristen die willen begeleiden in de comping stijl [groovy manier van begeleiden waar bij akkoorden en walking bass tegelijk worden gespeeld of smaakvol gecombineerd en afgewisseld] is kennis van walking basslines handig. In deze topic leg ik de simpelste manier uit om een walking bass te spelen. Hiervoor gebruik je alleen de lage E en A snaren van de bas of gitaar en er is geen kennis van akkoordnoten of toonladders voor nodig.

Bij walking bass speel je op elke tel een noot. Bij een vierkwartsmaat betekent dat dus dat als een akkkoord één maat duurt, dat je vier noten speelt. Als een akkoord een halve maat duurt speel je twee noten, enzovoort.

Bij een walking bass speel je als eerste noot van een akkoord de grondtoon van het akkoord. Dus stel het akkoord is Am7, dan speel je noot a, is het akkoord E7, dan speel je E, enzovoort. De rest van de noten totaan het volgende akkoord kun je op drie manieren opvullen:

1. Speel overige akkoordnoten (dan moet je wel weten uit welke noten het akkoord in kwestie bestaat)
2. Speel noten uit een toonsoort die tijdens dat akkoord past (moet je wel weten welke toonsoort dat is)
3. Speel passingtones (leidtonen) van de grondtoon van het huidige of het volgende akkkoord.

Optie 3 klinkt vaak het best en is ook het makkelijkst. Je hoeft daarvoor niet te weten uit welke andere noten dan de grontoon de akkoorden bestaan en hoeft ook niks te weten van toonsoorten, en toch kan je met deze methode al heel makkelijk een volwaardige walkingbass spelen.

Een passingtone [leidtoon] is simpelweg een noot die een vakje hoger of lager ligt dan je target note, en die vervolgens oplost naar de target noot. Dus is je target note E, dan zijn de mogelijke leidtonen Eb en F. In jazz kun je, zowel in melodie als begeleiding, vrijwel altijd via zo'n leidtone naar je target note oplossen, ookal valt de leidtoon buiten de toonsoort die op dat moment geldt. Het is wel belangrijk dat de leidtoon direct wordt gevolgd door die target note, en dat die targetnote wel 'sound' is met akkoord in kwestie.

Ok nu naar de praktijk. Het akkoordenschema dat ik als voorbeeld neem is :



Neem je alleen de grondtonen van de akkkoorden, dan krijg je dit :



Je ziet de grondtonen op de eerste tel van het akkoord staan en je ziet dat de volgende drie tellen van de maat zijn aangevuld met vraagtekens. Deze nog ontbrekende noten gaan we aanvullen met behulp van de leidtoon-methode. Een typisch voorbeeld van wat je dan krijgt is :



Ok. laten we even kijken hoe dit basloopje in elkaar zit. Bij maat 1 beginnen we met de noot E, de grondtoon van het akkoord, gevolgd door de noot Eb, dat is een leidtoon van E, deze dient dus gevolgd te worden door de noot E, dan is dan ook de derde noot van de maat. De laaste noot tijdens het Em7 akkoord is geen leidtoon van E maar een leidtoon van A, de grondtoon van het volgende akkoord, en natuurlijk is de eerste noot tijdens akkoord Am7 de A zelf dus de leidtoon A# lost goed op naar zijn target note A. Tijdens het tweede akkoord Am7 gebeurt er eigenlijk precies het zelfde:

A, leidtoon van A, A, leidtoon van D

Dit principe wordt voortgezet gedurende alle akkoorden. Alleen bij het laatste akkoord G7 heb ik de laatste noot opengelaten omdat die dus afhankelijk is van het akkoord dat er op volgt.

Al samenvattend zijn de regels voor deze manier van walking basis op leidtonen:

1. Op de eerste tel van een nieuw akkoord speel je de grondtoon.
2. Op de tweede tel speel je de hoger of lager gelegen leidtoon van deze grondtoon.
3. Op de derde tel speel je weer de grondtoon.
4. Op de vierde tel speel je de hoger of lager gelegen leidtoon van de grondtoon van het volgende akkoord.

Houdt een akkoord maar een halve maat aan in plaats van een hele, en besttrijkt het akkoord dus maar twee tellen en daarmee maar twee noten, hanteer dan het zelfde principe maar laat tel 2 en 3 weg. Dus :

1. Eerste tel = grondtoon.
2. Tweede tel = leidtoon naar volgende grondtoon.

Succes gegarandeerd. Veel plezier ermee. Vragen? Drop ze hieronder in de commentbox.

Labels: , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage