vrijdag, oktober 30, 2009

Noten leren lezen - Toonhoogte #2 - Voortekens

Noten leren lezen - toonhoogte #2 - voortekens










In de vorige topic over noten lezen/toonhoogte zijn we al twee wijzigingstekens [accidentals] tegen gekomen: het verhogingsteken en het verlangingsteken (kruis: # en mol : b). Een kruis voor een noot wil zeggen dat de noot één halve noot (=1 vakje) verhoogd is, en een mol voor een noot wil zeggen dat de noot één halve noot (=1 vakje) verlaagd is. So far so good.

In deze topic wil ik wat dieper ingaan op de notatie-spelregels van het verhogen en verlagen van noten. Er is ten eerste nog een teken dat ik nog niet behandeld heb en dat is het correctieteken [ookwel: herstellingsteken]. Als je namelijk de tweede noot van maat vier neemt dat zie je dat deze noot G verhoogd is met een kruis tot de noot G#. Dit betekent echter dat alle G's die daarna komen worden verhoogd. Wil je dit niet, dan gebruik je een zogenaamd herstellingsteken. Dat is het teken dat bij de daarop volgende noot staat. Vanaf dat moment zijn alle G's weer gewoon G's. Je ziet dan ook in de tablatuur dat de noot weer een vakje lager is komen te liggen op de gitaarhals.

Dan is er nog iets dat ik genoemd, en dat is het gebruik van voortekens aan het begin van een partij. Dat betekent dat je het aantal mollen of kruisen wat in de betreffende toonsoort voorkomt aan het begin van een stuk worden neerzet. Deze voortekens blijven vervolgens het stuk door gelden, behalve natuurlijk als ze door herstellingstekens of extra verhogings- of verlagingstekens worden aangevuld.

Voorbeelden van voortekens zie je in maat 1,2 en 3, in maat 4 zie je dat alle staande voortekens m.b.v. herstellingstekens gecorrigeerd zijn

Labels: , , , , , , ,

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage